ניהול בניינים על ידי חברות אחזקה חיצוניות
כל מי שמתגורר בבית משותף והתנדב בעברו לתפקיד וועד הבית יסכים עם כך שככל ובית המגורים גדול יותר, כך גם עולה הצורך בחברה חיצונית לאחזקה וניהול בניינים. מבית דניה אחזקות, חברה בניהול ואחזקת מבני מגורים, מסבירים שעד לשנים האחרונות, היה מקובל שבתים משותפים מנוהלים באמצעות ועד בית שנבחר בקונספט של "הצבעה דמוקרטית" על ידי הדיירים, בעוד שבנייני משרדים מנוהלים על ידי חברות ניהול חיצוניות.
מבית דניה אחזקות מציינים שהתופעה המכונה "וועד בית" ייחודית לישראל ואינה מתקיימת בשום מקום אחר ברחבי העולם. עם זאת, מגמת הבנייה החדשה, המתאפיינת באינספור מגדלי מגורים, גורדי שחקים ופרויקטים רחבי היקף, גורמת לכך שאין די כיום בוועד הבית המסורתי, ועולה הצורך בגורם מקצועי לתחזוק מבנים גדולים ומתקדמים, תוך מתן מענה בכל ההיבטים הנדרשים.
מתפקידיו של ועד הבית...
ניהול בניינים על ידי ועדי הבתים החל באמצע המאה העשרים, כשברחבי ישראל החלו בבניית שיכונים בני 3 עד 4 קומות. בתנאים הללו, נתעורר הצורך בניהול, שמירה וטיפוח המרחבים המשותפים, ואליהם הצטרף גם סעיף 65 לחוק המקרקעין שחייב כל בית משותף לבחור בנציגות הפועלת בהתאם לתקנון לניהול בניינים משותפים.
על פי התקנון, ועד הבית אמון על ניקיון, אחזקה וטיפוח המבנה, לרבות חדר המדרגות, הגינה, וכן תחזוקת הגג, החשמל, הביוב ותקינות המעליות. כמו כן, ועד הבית מופקד גם על הניהול התקציבי המשותף הנגבה מכלל הדיירים, כאשר גובהם של מסי ועד הבית נקבע על פי העלויות השנתיות הנדרשות לתחזוקת המבנה.
בנוסף, ועד הבית אמון על ההתקשרות עם נותני שירותים השונים, בהם חברת הניקיון, חברת החשמל, חברת מעליות, חברת הגז, העירייה, והגנן, זאת בנוסף לאחריות הרובצת עליהם בזמן אמת בכל שעה משעות היום לאיתור בעלי מקצוע לתיקון מעלית שהושבתה או צנרת שהתפוצצה.
סוגיות הקשורות לסרבני תשלום כרוניים
אחת מהתופעות שבהן נתקלים בשלב כלשהו בכל בניין משותף נוגעת לסרבני תשלום של דמי ועד הבית מסיבות שונות ומשונות, כמו דיירים המתגוררים בקומה הראשונה המסרבים לשלם בעד תחזוקת המעלית או סיוד הגג, דיירים המתגוררים בקומה האחרונה מסרבים לשלם בעד תיקון דלת הכניסה ללובי וכיוצא בזה.
סוגיות הקשורות לסרבני תשלום לאורך זמן ניתנות לפתרון על ידי נקיטת צעדים משפטיים, אך בפועל עשוי הדבר להחריף עוד יותר את הסכסוך שהתגלע בין השכנים. הפתרון האופטימלי לכל אלו הוא התקשרות עם חברה חיצונית לניהול בניינים משותפים, בעיקר כשמדובר במגדלים וגורדי שחקים או בניינים שרובם מאוכלסים בדירות להשכרה.
חברות לניהול בניינים משותפים מציעות מעטפת רחבה של שירותים מגוונים, החל מתחזוקה שוטפת וניהול התשלומים והחשבונות, ועד לטיפול בבעיות בלתי צפויות ורדיפה אחר סרבני תשלום, לרבות נקיטה בהליכים משפטיים.
מהן חברות לניהול מבנים?
חברה לניהול מבנים היא בעצם גוף מקצועי שאחראי על התפעול והתחזוקה של בנייני מגורים. חברות ניהול מבנים מחליפות את ועד הבית ולוקחות על עצמן את התפקידים שלו. כל דיירי הבניין משלמים לחברה במקום לשלם לוועד הבית. והחברה דואגת לניקיון, לתיקונים במקרי הצורך, לגינון, ועוד. ככל שהבניין גדול יותר, מומלץ יותר לעבוד עם חברה לניהול בניינים, כי לדאוג לניקיון פעם בשבוע זה לא דבר מורכב, אבל להתעסק עם גלאי עשן בחניון, או עם בעיות בחדר הכושר, זה כבר דורש טיפול של אנשי מקצוע.
מהם היתרונות בעבודה עם חברות ניהול מבנים
להפקיד את הטיפול בבניין שלכם בידי חברת ניהול בניינים זה אחד הצעדים הכי חכמים שאתם יכולים לעשות. כדי להמחיש לכם למה, אספנו כאן כמה יתרונות של החברות הללו:
- מקצועיות ומחויבות - אנשי ועד הבית הם לרוב אנשים טובים שרוצים לעזור, אבל הם לא באמת אנשי מקצוע, כך שהיכולת שלהם לטפל בבעיות או להבין מה בדיוק צריך לעשות היא די מוגבלת. בנוסף, העובדה שהם מתנדבים לא מאפשרת לדרוש מהם להזיז הכל הצידה ולטפל מייד בכל בעיה בבניין. חברה לעומת זאת מקבלת מכם כסף, והיא גם גוף מקצועי. זה אומר שברגע שיש בעיה אתם יכולים לפנות לחברה, ולקבל עזרה מקצועית באופן מיידי.
- אין יותר 'לא נעים' - הרבה פעמים ועד הבית והדיירים מתקשים להתמודד עם דיירים בעייתיים שלא משלמים בזמן. כאשר עובדים מול חברה מקצועית לא נוצרים חיכוכים ומתחים פנימיים בבניין, כך שהאווירה נעימה הרבה יותר ואין צורך לרדוף אחרי אנשים שישלמו.